zaterdag 22 november 2014

Gedichtenanalyse van het gedicht 'Emotie' geschreven door Amber Schipper


 
Emotie

Wanneer je je alleen voelt
Huilend in slaap valt
Nachten door je bed heen woelt
En denkt dat je alles hebt verknald

Dan is het de kunst om op te staan
En sterk te zijn voor degene om je heen
Om er weer voor te gaan
En houden we ons samen op de been

Maar ook als het even niet gaat
Een klein stukje van je zwakte toont
Kijk dan naar iemand die naast je staat
En op een speciaal plekje in jou woont

Huil dan even lekker uit
Totdat er geen tranen meer zijn
Maak dan geen geluid
En vergeet dan even alle pijn

Het was niet de moed dat ontbrak
Maar je verlegt je grens
Want huilen is niet zwak
Maar de emotie van ieder mens

Geschreven door Amber Schipper

Inhoud:

Het gedicht gaat erover dat iemand zich alleen en heel erg ongelukkig voelt. Dat deze denkt dat hij of zij alles verkeerd heeft gedaan en het even allemaal niet meer ziet zitten. Men zegt dan dat je moet opstaan en kijken naar al de dingen die  positief zijn in het leven. Dat je er nooit alleen voor staat dat er altijd wel iemand is voor jou en dat je er dan samen wel uit zal komen. Die persoon moet dan niet al de pijn direct vergeten, maar eerst de pijn verwerken om daarna te kunnen vergeten wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en verder te gaan met je leven. De schrijver zegt in de laatste alinea ook dat het geen schande is om die pijn te voelen en te wenen, maar dat de mensen het recht hebben om hun emoties te laten zien.

Er is dus heel duidelijk een achterliggende boodschap in het gedicht te vinden. Het gaat erover dat de mensen nooit de moed mogen opgeven en dat ze goed moeten inzien dat ze er nooit alleen voor staan. Het is ook geen schande om je emoties te laten zien. Dit moet je juist doen zodat de mensen jou kunnen helpen met je problemen of verdriet waar je mee zit.

Vorm

In het gedicht wordt er gebruik gemaakt van omarmde rijm (abba).


 

Het was niet de moed dat ontbrak
Maar je verlegt je grens
Want huilen is niet zwak
Maar de emotie van ieder mens

Eigen mening

Toen ik dit gedicht las had ik er direct een gevoel van herkenning bij. Ik denk dat iedereen zich wel wat kan inleven in dit gedicht. Ik herken in zekere mate mezelf in het gedicht en dat vind ik zeer belangrijk. Iedereen voelt zich soms wel eens alleen en laat de moed wel al eens vallen. Soms zie je het gewoon even niet meer zitten. Wanneer je dit gedicht dan leest begin je daar wel over na te denken en zie je wel in dat er inderdaad altijd mensen voor je klaar staan die je graag zien. Ook dat je de moed nooit mag laten vallen en moet proberen van altijd op te staan en niet dieper in de put te zakken. Ook kom je tot het besef dat er helemaal niets mis mee is van je emoties te tonen, maar dat het eigenlijk goed is dit te doen,  zodat de mensen om je heen je kunnen helpen. Ik vind het dus een zeer leerrijk en mooi gedicht.



Bespreking van de afbeelding

Deze afbeelding geeft heel goed het gedicht weer. Het is zeer sombere afbeelding net zoals de persoon zich op dat moment voelt. In het gedicht is ‘moed’ toch één van de belangrijkste woorden, omdat de boodschap luidt dat je nooit de moed mag opgeven. Het hand op de afbeelding verwijst er naar dat er altijd wel iemand voor je klaar staat om je te helpen dus ‘om je een hand te geven’.